VLIEGEN MET DUIVEN OP EEN VLIEGKIST
By Ome Willem / april 23, 2019
# Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe doe jij dat, en is het moeilijk duiven vliegen op een vliegkist.
# Maar ook hoeveel liefhebbers vliegen er hier in Nederland met duiven op een vliegkist.
En dit zette mij weer aan het schrijven met mijn manier van vliegen met diverse duivenrassen op de vliegkist.
# Begin jaren 80 stapte ik na jarenlang vogels gehad te hebben over op oosterse rollers en wel om te vliegen maar ook om naar tentoonstellingen te gaan.
Omdat het type oosterse roller wat men nodig had voor tentoonstellingen niet langer dan 5 minuten vloog en dan nog op dakhoogte ben ik hiermee gestopt.
# Begin jaren 90 werd ik door overhalen van wim de Bruin lid van de VCN. In deze vereniging vloog men met verschillende ras duiven. En niet met 20 duiven maar met 3 duiven (trio).
Er waren ook enkele liefhebbers die met duiven op een vliegkist vlogen. Dit vond ik geweldig, duiven die terug keerde op de plaats waar ze werden losgelaten. En dan op zo’n klein kistje.
Bij een groepsbijeenkomst begin jaren 90 werd gesproken om de club wat meer te promoten. Ik kwam toen met een voorstel om demonstatie te geven op evenementen. Omdat ik al jarenlang met kleindieren op het Elshout-Spektakel stond. Stelde ik voor om liefhebbers te benaderen om in juni met een vliegkist hier demo’s te geven. Je hebt meerdere duiven nodig om de mensen wat te kunnen laten zien. Maar waar haal je deze liefhebbers vandaan! Achteraf bleek dat alleen nog Bert Broekman, Marchel Steeg en onze Belgische liefhebber Alfonds Vanhaeren met een vliegkist vlogen.
Deze heren werden benaderd en vonden het wel leuk om te komen en er een gezellige vliegdag van te maken.
Dus 3 vliegkisten, eigelijk te weinig, dan zelf een vliegkist maken en jonge duiven erop (piepers).
Maar deze vlogen kleine rondjes en rolden nog niet en elke dag het veld in.
De tijd naderde het ging goed, de duiven vlogen alleen rond de kist maar rollen ho maar.
Daar baalde ik van dus Marcel Steegh gebeld deze trainde volwassen duiven die thuis al rolden op de vliegkist.
Ik vroeg hem hoe hij het deed om deze duiven te wennen aan zo’n vliegkist.
De duiven hongerig houden en dicht bij huis vliegen want als ze wegvliegen weten ze de weg terug.
Vervolgens haal je ze op, thuis geen eten geven en weer met de kist het veld in. Net zo lang totdat ze naar jou luisteren en terug komen in de kist. Dit ging perfect en in juni met het Elshout-Spektakel had ik goed rollende duiven op de kist.
Na jaren met de kist gevlogen te hebben zowel in Nederland als in het buitenland en de vele gezellige demo’s op diverse evenementen waar nog steeds over gesproken wordt. Wil ik de liefhebber graag uitleggen hoe ik met de vliegkist om ga en vlieg met deze duiven.
# Allereerst de liefhebber
Indien u bang bent duiven kwijt te raken of u bent een gestrest persoon vergeet het maar u raakt steeds meer duiven kwijt en raakt steeds meer gestrest.
# De Vliegkist
Deze kan uit verschillende afmetingen en modellen bestaan, eigelijk niet belangrijk als men de duiven maar binnen kan laten om ze te voeren en zich prettig voelen.
Zelf heb ik al van het begin af aan de zelfde vliegkist. Demontabel tot een kleine behangtafel waar ik een loketkast voor 10 duiven in heb zitten. De lengte is 1m. lang, 40 cm breed en 40 cm hoog.
Boven 2 stuks invlieggaten en voor een schuifdeurtje om de duiven er uit te kunnen pakken.
De grote van de gaten zijn afhankelijk van de grote van de duiven die men hierop vliegt zodanig dat deze er niet uit kunnen springen.
Vooral belangrijk tijdens wedstrijden.
# Geschikte duiven
Eigelijk kan men met elk duivenras vliegen op een vliegkist. Maar het karakter bepaalt of zij is geschikt voor de kist. De duiven moeten thuis wanneer u de kist buiten opstelt en wat voer op de deksel gooit. Gewoon op deze kist gaan zitten en zelfs als u er voer in de kist gooit in de kist willen springen. Vervolgens moet een duif de kwaliteiten kunnen laten zien die hij als ras in huis heeft.
Ik zelf gebruik de duiven die niet geschikt zijn om thuis te vliegen in een kit. Zodat bij eventueel kwijtraken er niet getreurd word.
Heb je deze duiven niet en gebruik je de duiven waar je thuis tevreden over bent. Zet deze niet op de vliegkist dit brengt alleen maar teleurstellingen. Maar wil je toch duiven op de kist benader dan liefhebbers en vraag als ze zelf niet met een vliegkist vliegen of zij nog duiven hebben of willen bewaren voor jou die voor hun thuis niet geschikt zijn.
# Training van vliegkist duiven
Zoals je nu weet kun je met elk ras vliegen op een vliegkist. Belangrijkste is dat je de duiven leert dat de vliegkist een voederplek is. Het is geen verblijfplaats waar de duiven permanent in wonen. Nee. de duiven moeten weten dat ze alleen maar worden gevoerd in de vliegkist.
# Kennismaking met de vliegkist
De duiven kennis laten maken met de vliegkist doen we met voer. Vanaf nu voeren we de duiven allee